• მთვარი
  • ჩვენ შესახებ
  • კატალოგი
  • ბლოგი
  • კონტაქტი
  • რომელია უკეთესი ღვინო – ხის საცობით (ე.წ ქორქით) თუ ხრახნიანი თავსახურით?

    რომელია უკეთესი ღვინო – ხის საცობით (ე.წ ქორქით) თუ ხრახნიანი თავსახურით?

    გავრცელებული მოსაზრებაა, რომ ხის საცობიანი ღვინო აუცილებლად უკეთესი და უფრო მაღალი ხარისხისაა, რაც არასწორი სტერეოტიპია.

    ხრახნიანი თავსახური არათუ არ ჩამოუვარდება ხის საცობს, არამედ რიგ შემთხვევებში შეიძლება ითქვას, იცავს კიდეც ღვინოს გაფუჭებისგან.

    🔸 არსებობს ბევრი მიზეზი, რატომაც გამოიყენება ხის საცობი: ხე განახლებადი რესურსია; საცობი ბოთლის ფორმას ერგება, რის გამოც ჰერმეტიზაციისთვის მიმზიდველი გზაა; საცობიანი ბოთლის გახსნის პროცესიც, თავის მხრივ, სასიამოვნო “რიტუალია”;
    🔸 თუმცა მნიშვნელოვანი უარყოფითი მხარეა ის, რომ ცუდი საცობი დროთა განმავლობაში იშლება და მისი ნაწილები ღვინოში ხვდება, რაც შესამჩნევ გავლენას ახდენს ღვინის გემოსა და სუნზე, შესაბამისად – ხარისხზეც.


    სადავო საკითხია გარემოსთვის რომელი საშუალებაა უკეთესი, თუმცა ღვინის ხარისხის თვალსაზრისით დარწმუნებით შეგვიძლია ვთქვათ, რომ ხრახნიანი ღვინო ხის საცობიანს არაფრით ჩამოუვარდება.

    აღსანიშნავია, რომ ხრახნიან თავსახურს ბევრი მსოფლიო დონის ღვინის მწარმოებელი იყენებს. ამიტომ ამ დეტალს ღვინის ხარისხის განმსაზღვრელ ფაქტორად ნუ მიიჩნევთ.

    ღვინის შერჩევაზე კონკრეტული კითხვა თუ გექნებათ, ჩვენი სომელიეები სიამოვნებით დაგეხმარებიან.
    📍 გელოდებით ყაზბეგის 31-ში.